Een haast perfecte storm van dalende rentes, een dalende dollar en een scheut onzekerheid heeft de goudprijs in geen tijd naar zijn hoogste peil in zes jaar gestuwd. Nu komt de test.
De barrière van 1.400 dollar per ounce goud moest er deze ochtend even aan geloven. De kortstondige piek van 1.411,63 dollar lag goed 10 procent boven de prijs die goud op 29 mei nog kostte. ‘Een goudprijs van 1.400 dollar kwam er toch sneller dan verwacht’, zegt Georgette Boele, goudstrateeg bij ABN AMRO. Zij had die goudprijs voorspeld, maar pas tegen het jaareinde.
De klim van goud naar zijn hoogste peil sinds 2013 komt er nadat de Amerikaanse centrale bank (Fed) deze week duidelijk maakte dat een renteverlaging in aantocht is. De markt is er intussen 100 procent van overtuigd dat die renteknip er volgende maand al komt. Meteen gingen de Amerikaanse tienjaarsrente en de dollar mee naar beneden, die laatste omdat buitenlandse beleggingen in rentedragend dollarpapier minder aantrekkelijk worden.
Aandrijver
Daar profiteert goud dan weer van, want het edelmetaal wordt in dollar verhandeld. Een goedkopere dollar laat toe meer goud te kopen voor eenzelfde bedrag in euro’s. De dollarkoers is samen met de rente dan ook de belangrijkste aandrijver van de goudprijs, benadrukt Boele.
Het idee van goud als veilige haven in onzekere tijden heeft volgens haar aan belang ingeboet sinds het voor speculanten makkelijker is geworden via trackers in goud te beleggen. Zij doen dat met het oog op een verwachte verandering in de goudprijs of de dollar, niet als vluchthaven.
Toch kunnen geopolitieke spanningen – zoals in de Straat van Hormoez dezer dagen – zich af en toe nog laten voelen in een stijgende goudprijs. Indirect heeft ook de handelsoorlog effect omdat de onzekerheid errond op de economie weegt en de Fed dwingt de rente te verlagen.
Negatief
Een lagere rente maakt goud – dat zelf geen rente opbrengt – relatief aantrekkelijker tegenover rentedragend schuldpapier. Zeker in een wereld waarin steeds meer obligaties een negatief rendement hebben. Deze week steeg het volume van zulk papier naar een nieuw record van 12.500 miljard dollar, met dank ook aan de verwachte versoepeling door de Europese Centrale Bank.
De snelle stijging van de goudprijs weerspiegelt de verwachting dat centraal bankiers stevig in de rente zullen knippen. ‘Als ze minder knippen dan gedacht, zou de goudprijs wel weer eens kunnen dalen’, meent Boele. ‘Vooral speculanten op de futuresmarkt hebben de neiging snel winst te nemen als het niet loopt zoals verhoopt.’
Kaap
‘Bovendien moet de kaap van 1.400 dollar nog overtuigend genomen worden. De korte piek erboven was slechts een test. Eerst moeten we nog zien of 1.365 à 1.375 dollar een nieuwe bodem vormt.’ Vrijdagavond noteerde goud op 1.393 dollar.
Op langere termijn blijft Boele positief over de goudprijs, die volgens haar in 2020 naar 1.500 dollar zal doorstijgen als gevolg van de verwachte dollardaling. Dat centrale banken van China tot Rusland goud kopen om hun reserves te diversifiëren – en in het geval van de Filipijnen om lokale goudmijnen te steunen – kan de prijs alleen maar verder stutten.
Alle mogelijkheden kan u aanvinken binnen onderstaande goudgrafiek. U kan de goudprijs vandaag bekijken. U kan de goudkoers vandaagbekijken. Vergelijken met verschillende periodes kan. U kan selecteren wat de goudprijs per kilo is. En wat de goudprijs per gram is. Goud en zilver hebben ieder moment een prijs, elke minuut van de dag. Wereldwijd en in iedere munt. De goudprijs en zilverprijs komen tot stand op de wereldmarkt. Op de markt zijn er kopers en verkopers die tegenover elkaar staan. De koper heeft een bied-prijs en de verkoper laat-prijs. De prijs tussen de biedprijs en laatprijs is de middenkoers. Op deze manier wordt de goudkoers en de zilverkoers bepaald. Komono horloges heren